Υλικά:
Για το προζύμι:
250 γρ. χλιαρό νερό
3 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τα τσουρέκια:
140 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
180 γρ. ζάχαρη2 βανίλιες
2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
½ κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ποσότητα)
Για το πασπάλισμα:
1 κ.γ. μέλι
60 γρ. νερό
σουσάμι
Προετοιμασία:
Για το προζύμι:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το χυλό μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει.
Για τα τσουρέκια:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Όταν είναι έτοιμη τη λαδώνουμε ελαφρώς και τη βάζουμε μέσα σe ένα μεγάλο μπολ. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε και την πλάθουμε ό,τι σχήματα θέλουμε.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε το νερό με το μέλι και αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου την επιφάνεια των τσουρεκιών.
Τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, δηλαδή περίπου 30 λεπτά.
Πηγή: http://extranews.club/archives/11019
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου