Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ



Υλικά για περίπου 2 1/2 κιλά:
Για τα μελομακάρονα:
2 κούπες ελαιόλαδο
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1/2 κούπα κονιάκ
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
4 - 4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
1 πορτοκάλι ακέρωτο κομμένο στα δύο

Προετοιμασία:
Για τα μελομακάρονα:
   Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη σόδα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες και το περισσότερο 4 ώρες.
   Όταν περάσει η ώρα που θα το αφήσουμε, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και 3 κούπες από το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελάχιστα με τα χέρια να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αν χρειαστεί ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Εμένα μου βγήκε καλή και δε χρειάστηκε να ρίξω πάνω από 3 κούπες αλεύρι.
   Τοποθετούμε στα ταψιά μας λαδόκολλα και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά και όσο το δυνατόν ίδια μεγέθη για να ψηθούν το ίδιο, αφήνοντας ένα κενό 1 1/2 με 2 εκατοστά γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε τρύπες στην επιφάνειά τους ώστε όταν τα μελώσουμε να μελωθούν και από μέσα.
   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου δηλαδή 1 ώρα.

Για το σιρόπι:
   Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Από όταν βράσουν τα βράζουμε για 3 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Όταν σταματήσει να κοχλάζει το σιρόπι, βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα και τα αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά (ανάλογα το πόσο μελωμένα τα θέλουμε) γυρνώντας τα που και που.
 
   Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια, ή ό,τι άλλο θέλουμε.


Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου