Υλικά:
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
ξύσμα από ένα μανταρίνι ακέρωτο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
ξύσμα από ένα μανταρίνι ακέρωτο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Προετοιμασία:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και τα εξαρτήματα του μίξερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το χυμό, το κονιάκ και τα ξύσματα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στη ζύμη σιγά-σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Μετά από 50 λεπτά τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι το κέντρο της πίτας. Αν βγει καθαρό τη βγάζουμε από το φούρνο, αλλιώς τσεκάρουμε ξανά ανά 5 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη διακοσμούμε πασπαλίζοντας με μπόλικη άχνη και σκορπίζοντας λίγο ξύσμα από τα εσπεριδοειδή. Εγώ πήρα έτοιμο γλάσο σοκολάτας και έβαλα από πάνω.
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου