Σελίδες

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

ΕΥΚΟΛΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ



Υλικά για περίπου 2 κιλά μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
500 γρ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ
200 γρ. καρύδια αλεσμένα (για πασπάλισμα)

Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
500 γρ. νερό
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
χυμός από 1/2 λεμόνι


Προετοιμασία:
   Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό κρατώντας την κούπα πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και θα χυθεί και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Δεν πρέπει να επιμείνουμε στο ζύμωμα γιατί θα βγουν σκληρά τα μελομακάρονα.
   Τα πλάθουμε προσπαθώντας να είναι ίσα σε μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Προσοχή στο μέγεθος που θα τα πλάσετε!!! Να θυμάστε ότι σχεδόν διπλασιάζονται στο ψήσιμο.
   Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους.
   Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό πλέγμα με ένα πιρούνι. Έτσι τα βοηθάμε να μελωθούν και από μέσα.
   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160 βαθμούς για 20-30 λεπτά, ανάλογα το φούρν, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
   Όταν γίνουν τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να κρυώσουν.

Προετοιμασία για το σιρόπι:
   Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Από το σημείο που θα αρχίσει να βράζει το μείγμα μας το βράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Ρίχνουμε όσα μελομακάρονα χωράνε, τα αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα, τα γυρνάμε από την άλλη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα. Όπως είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια.


Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου