Σελίδες

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΙΛΑΦΙ

   Αυτή είναι μία ωραιότατη συνταγή για σπιτικό κινέζικο. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε όπως και εγώ!!!


Υλικά για το κοτόπουλο:
2 μπούτια κοτόπουλο κομμένα σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου
3 πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (1 πράσινη κανονική και 2 κέρατα - 1 πράσινη και 1 κόκκινη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τις πιπεριές
1 μεγάλο καρότο κομμένο στο ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
4 κ.σ. μέλι
200 ml ξύδι μπαλσάμικο
κάρυ
πιπέρι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
½ σκελίδα σκόρδο

Προετοιμασία:
   Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια.
   Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για περίπου ένα λεπτό το σκόρδο.
   Αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε, γυρνώντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Όταν  πάρει χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να μην έχουμε κανένα σημείο του ώμο.
   Όταν γίνει το κοτόπουλο το αφαιρούμε, το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι και το σκεπάζουμε.
   Αν δεν έχει μείνει καθόλου λάδι στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο και ρίχνουμε τα λαχανικά. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο,  χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να γίνουν. Δεν θέλουμε να γίνουν τελείως. Σε αυτή τη συνταγή θέλουμε να κρατάνε λίγο την σκληράδα που έχουν.
   Ρίχνουμε πάλι το κοτόπουλο μέσα και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά να πάει παντού, αν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και δυναμώνουμε τη φωτιά ώσπου να εξατμιστεί το ξύδι και η ξινίλα του. Χαμηλώνουμε ξανά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 με 5 λεπτά προσέχοντας μη μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά.


Υλικά για το πιλάφι:
1 ποτήρι του νερού ρύζι Καρολίνα
2 ποτήρια του νερού ζεστό νερό με 1 κύβο λαχανικών διαλυμμένο
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα 
3 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 κ.γ. σέλινο αποξηραμένο 
150 ml κόκκινο ξηρό κρασί 
1/2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι

Προετοιμασία:
   Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο και το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό περίπου. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι. 
   Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει το ρύζι. 
   Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Έπειτα σερβίρουμε. 

Πηγές: https://www.sintagespareas.gr
https://www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου