Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Σήμερα σκέφτηκα να ασχοληθώ με ένα από τα έθιμα μας τα οποία τα έχουμε ξεχασμένα οι περισσότεροι, με την κυρά Σαρακοστή. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ το γνώριζα αυτό το έθιμο και από όταν το έμαθα ενθουσιάστηκα τόσο με την ιδέα που θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σου... Δεν πρόκειται για κάτι φαγώσιμο αλλά είναι ένα πολύ ωραίο έθιμο με νόημα.
    
Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δε μιλάει (είναι εγκρατής λόγω των ημερών), δεν έχει αυτιά γιατί δεν ακούει, έχει τα χέρια της σταυρωμένα μπροστά γιατί προσεύχεται και έχει επτά πόδια για τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε και από ένα πόδι και το τελευταίο το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο και σύμφωνα με το έθιμο της Χίου βάζουμε το τελευταίο πόδι μέσα σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι!
   
Αυτό είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μας θυμίζει ότι πρέπει να είμαστε εγκρατείς κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, να μην ακούμε πολλά πολλά, να μη σχολιάζουμε και κρίνουμε τους άλλους και γενικά να κάνουμε μία "ανασκόπηση" του εαυτού μας με στόχο την αυτοβελτίωσή μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τη Σαρακοστή δε νηστεύουμε μόνο τα τρόφιμα αλλά και τις κακές μας συνήθειες και σκέψεις.
   
Πάμε να δούμε λοιπόν πώς τη φτιάχνουμε:



Υλικά:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 της κούπας χλιαρό νερό
1/3 της κούπας ψιλό αλάτι
(Γενικά οι αναλογίες είναι 3:1:1 δηλαδή 3 μέρη αλεύρι, 1 μέρος νερό και 1 μέρος αλάτι. Η συνταγή είναι για 1 Κυρά Σαρακοστή περίπου 3 παλάμες ύψος.)

Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό και εύπλαστο ζυμάρι. Αν μας βγει πάρα πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμα.
   
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη να είναι λιγότερο από ένα εκατοστό σε πάχος. 

Παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε το περίγραμμα της Κυρά Σαρακοστής. 

Με την περισσευούμενη ζύμη φτιάχνουμε το μαντήλι, τα χέρια και την ποδιά και τα τοποθετούμε πιέζοντάς τα ελαφρώς για να κολλήσουν.
   
Με ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα φτιάχνουμε τα μάτια, τα φρύδια, τη μύτη και τα σχέδια των ρούχων.
   
Με προσοχή την τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ύστερα σε ένα ταψί. 
   
Κάνουμε και μια τρύπα στο σταυρό αν θέλουμε να την κρεμάσουμε για να περάσουμε το κορδόνι.
   
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπτά.
   
Την αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον 1 ώρα (εγώ ασχολήθηκα μαζί της την επόμενη  μέρα για να είμαι σίγουρη μιας και είναι χειμώνας) και την ψεκάζουμε με λακ. Περνάμε και το σπαγγάκι μας και την κρεμάμε.

 Μάλιστα φτιάχνοντάς την συνήθιζαν να λένε και το εξής τραγουδάκι:

Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες
με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα,
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.

Την Κυρά Σαρακοστή 
όλοι φτιάξτε τη μαζί 
με αλεύρι και νερό
έτοιμη είναι στο λεπτό!

Πόδια πρέπει να 'χει εφτά
τις βδομάδες να μετρά.
Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί;
Κάνει νηστεία αυστηρή
μέχρι του Πάσχα την Κυριακή!


Σ.σ.: Σε κάποια μέρη της Ελλάδας συνήθιζαν να τη φτιάχνουν από χαρτί.
   
Επίσης αν σας μείνει ζύμη, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο. Δε χαλάει καθώς το αλάτι λειτουργεί σα συντηρητικό. Μπορείτε με το περίσσευμα να φτιάξετε ό,τι άλλο θέλετε. Πάρτε μια ιδέα εδώ.


Εύχομαι καλή Σαρακοστή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Υλικά για 5 μερίδες: 1 1/2 φλ. κριθαράκι καλαμαράκια (όσα θέλουμε, απλά να έχουμε υπόψιν μας ότι θα μικρύνουν) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη αλάτι πιπέρι 1 κ.σ. σέλινο 1 κουτάκι πουμαρό 1/2 ποτηράκι του κρασιού τσικουδιά Προετοιμασία: Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.     Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε.  Έπειτα προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά.  Ρίχνουμε την τσικουδιά και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Ρίχνουμε το πουμαρό και 3 ποτήρια του νερού νερό.  Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το σέλινο, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.     Όταν δούμε ότι γίνονται τα καλαμαράκια ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά προσοχή να κρατάει λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά γιατί θα συνεχίσει να βράζει και αν πιει όλο το ζουμί θα γίνει πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Ανακατεύουμε