Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Υλικά:
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. βούτυρο λιωμένο σε μπεν μαρί
3 αυγά
1 αυγό (για να αλείψουμε στο τέλος το τσουρέκι)
150 γρ. ζάχαρη
1/2 φλ. χλιαρό γάλα (για το προζύμι)
125 γρ. χλιαρό γάλα (για τη ζύμη)
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανημένη με λίγη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
αμύγδαλο φιλέ, ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)



Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ. χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και 4 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα να φουσκώσει όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
   
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη όσο περισσότερο μπορούμε. 

Ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. 

Προσθέτουμε λίγο γάλα, λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 

Ρίχνουμε άλλο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε.
   
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1-3 ώρες (ανάλογα με το πόσο θέλουμε να φουσκώσει) σκεπασμένη πρώτα με μεμβράνη και με μία κουβέρτα από πάνω.
   
Όταν φουσκώσει, αλευρώνουμε την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψουμε το ζυμάρι μας και δίνουμε στο τσουρέκι μας το σχήμα που θέλουμε. Εγώ έφτιαξα 2 μικρά σαλιγκάρια και 1 μεγάλο πλεξούδα. 

Στην πλεξούδα για να έχουμε γέμιση σοκολάτας, όπως έχουμε φτιάξει τις 3 πλεξούδες ανοίγουμε τις δύο με τον πλάστη να γίνουν πλακέ, τοποθετούμε μέσα τα κομματάκια κουβερτούρας και την κλείνουμε καλά σε στρογγυλό σχήμα πάλι δηλαδή όπως ήταν πριν την ανοίξουμε.
   
Τοποθετούμε μία λαδόκολλα στο ταψί που θα ψήσουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε απόσταση γιατί θα φουσκώσουν. 

Τα αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν.
   
Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρέκια να πάρουν χρώμα. 

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι.
   
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.



Καλή Ανάσταση να έχουμε με υγεία και ευτυχία!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κύβο κότας 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ελάχιστο αλάτι άνηθο ψιλοκομμένο ελαιόλαδο 3 αυγά χτυπημένα 150 γρ. φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι Προετοιμασία: Προετοιμάζουμε το σπανάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.     Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο.  Προσθέτουμε  το νερό, τον κύβο, το αλάτι και τον άνηθο και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε και λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.      Όταν γίνει και πιει τα υγρά του, το ρίχνουμε σε ένα ταψί.  Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε από πάνω (αν θέλουμε τα ανακατεύουμε με το σπανακόρυζο).  Περιχύνουμε τη θρυμματισμένη φέτα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπ