Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

   Φτάνουν οι γιορτές... Τι καλύτερο λοιπόν από το να ανεβάσω χριστουγεννιάτικες συνταγές... Αυτή η συνταγή είναι της chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Μία υπέροχη συνταγή για πεντανόστιμα  και αφράτα μελομακάρονα. Φτιάχτε τα και θα με θυμηθείτε...


Υλικά για 35-40 μελομακάρονα:
Για τη ζύμη:
240 γρ. σπορέλαιο (εγώ επειδή δεν έβρισκα σπορέλαιο, έβαλα διπλή ποσότητα ελαιόλαδο και βγήκαν πολύ ωραία)
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
900 γρ. αλεύρι για όλες
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
160 γρ. χυμό πορτοκαλιού (3 πορτοκάλια)
1 κ.γ. σόδα

Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 πορτοκάλι ή λεμόνι
αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια

Προετοιμασία:
Ζύμη:
   Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε λιγάκι και τα κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ ώστε να μην έχει μπαλάκια η ζύμη μας.
   Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Παίρνουμε άλλο ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το δεύτερο μείγμα, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί, και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας. Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει. Όταν αρχίζει να πήζει ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να πήζει και να μαζεύει, βγάζουμε το σύρμα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε πλέον όλο το υπόλοιπο αλεύρι. Μετά ζυμώνουμε τόσο ώστε να μη φαίνεται το αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
   Τα πλάθουμε, όχι πολύ, στο μέγεθος ενός κουταλιού της σούπας (όχι πιο μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν και θα γίνουν τεράστια) και τα βάζουμε στο ταψί. Δε λαδώνουμε το ταψί, απλά το περνάμε με τα λαδωμένα μας χέρια. Παίρνουμε ένα πιρούνι και τα τρυπάμε.
   Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά στον αέρα. Είναι έτοιμα όταν ροδοκοκκινίσουν και είναι τραγανά σαν κουλουράκια. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Σιρόπι:
   Παίρνουμε μία κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη, μετά το νερό, έπειτα το μέλι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε το μισό πορτοκάλι όπως είναι με τη φλούδα του. Όταν αρχίζει να βράζει την αφήνουμε ακριβώς 3 λεπτά στο δυνατό και μετά το χαμηλώνουμε στο 2. Ρίχνουμε όσα μελομακάρονα χωράνε μέσα στην κατσαρόλα, τα γυρνάμε και από την άλλη και τα αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα σύνολο. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τα επόμενα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μελώσουμε όλα τα μελομακάρονα.
   Όπως είναι ζεστά ρίχνουμε από πάνω τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.

Σ.σ.: Αν κάνουμε μόνο τη διαδικασία της ζύμης χωρίς το μέλωμα έχουμε πολύ ωραία και τραγανά κουλουράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου