Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ


Υλικά:
Ζύμη:
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 φλ. ζάχαρη
2/3 φλ. κακάο
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 φλ. πλήρες γάλα
1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο (εγώ επειδή δεν είχα, έβαλα ηλιέλαιο και βγήκε εξίσου ωραίο)
1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά
2 κάψουλες βανίλια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο (προαιρετικά)
1 τσιμπιά αλάτι


Γλάσο:
300 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ. γάλα
1 κ.γ. αραβοσιτέλαιο



Προετοιμασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά να ομογενοποιηθούν.
   
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για 40-45 λεπτά (εγώ το έψησα στον αέρα στην ίδια θερμοκρασία και δεν είχε πρόβλημα, βγήκε μια χαρά).
   
Όσο ψήνεται προετοιμάζουμε το γλάσο:
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ανακατεύοντας που και που. 

Όταν λιώσουν, το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ρευστό μείγμα. Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη.
   
Βγάζουμε την πίτα και την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για 1 ώρα. 

Μετά ή την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το γλάσο ή το περιχύνουμε πάνω από την πίτα όπως είναι πριν κοπεί. 

Διατηρείται και εκτός και εντός ψυγείου.




Πηγή: Περιοδικό Ζάχαρη & αλεύρι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κύβο κότας 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ελάχιστο αλάτι άνηθο ψιλοκομμένο ελαιόλαδο 3 αυγά χτυπημένα 150 γρ. φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι Προετοιμασία: Προετοιμάζουμε το σπανάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.     Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο.  Προσθέτουμε  το νερό, τον κύβο, το αλάτι και τον άνηθο και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε και λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.      Όταν γίνει και πιει τα υγρά του, το ρίχνουμε σε ένα ταψί.  Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε από πάνω (αν θέλουμε τα ανακατεύουμε με το σπανακόρυζο).  Περιχύνουμε τη θρυμματισμένη φέτα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπ