Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

COTTAGE PIE ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ...

   Σήμερα με φθινοπωρινές διαθέσεις είπα να δημοσιεύσω κάτι λίγο πιο "βαρύ". Μια cottage pie αλλιώτικη από τις άλλες με δικές μου πινελιές για ένα χορταστικό και λίγο πιο διαφορετικό γεύμα...


Υλικά για 8 κομμάτια:
Για τον κιμά:
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ζωμό κρέατος διαλυμένο σε 1 1/2 φλ. βραστό νερό
αλάτι
πιπέρι

Για τον πουρέ:
4 πατάτες κομμένες σε κύβους
αλάτι
1 κ.σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. γάλα
1 κ.σ. λάδι

3/4 φλ. μανιτάρια
3/4 φλ. τριμμένο τυρί
3/4φλ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια

Για την κρέμα:
4 αυγά
200 ml. κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)

Προετοιμασία:
Για τον κιμά:
   Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τον κιμά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για να μην έχουμε τη γεύση του στο τέλος. Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και το ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό, δηλαδή για περίπου 20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Για τον πουρέ:
   Σε μία κατσαρόλα αλατίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τόσο νερό ώστε να τις σκεπάζει. Όταν βράσουν τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το λάδι και τις ζουλάμε με το μηχάνημα για τον πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για την κρέμα:
   Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

   Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι για 5-10 λεπτά. Αν θέλουμε τσιγαρίζουμε το ζαμπόν (εγώ το άφησα έτσι και βγήκε ωραίο).

Στήσιμο:
   Σε ένα στρογγυλό ταψί ρίχνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα. προσθέτουμε τα μανιτάρια σε μία στρώση και το ζαμπόν σε άλλη μία στρώση. Αν θέλουμε απλώνουμε και μία στρώση τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε από πάνω τον πουρέ κάνοντας μία στρώση ομοιόμορφη. Απλώνουμε την κρέμα με προσοχή μην ανακατευτεί με τον πουρέ και απλώνουμε μία στρώση τριμένο τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο στουε 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου