Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ


Υλικά για 12 γιουβαρλάκια:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 ποτήρι του κρασιού ρύζι
1 κ.σ. λάδι

Υλικά για το βράσιμο:
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. λάδι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις για αλεύρωμα

Υλικά για το αυγολέμονο:
2 αυγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
1/3 ποτήρι του κρασιού λεμόνι
ζουμί από τα γιουβαρλάκια

Προετοιμασία:
   Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ρύζι και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε σχήμα καρυδιού και τα αλευρώνουμε.
 Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κ.σ. λάδι. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα και όταν γίνουν τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Σάλτσα αυγολέμονο:
   Χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους και τους ρίχνουμε στα ασπράδια. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε με την κουτάλα 2-3 κουταλιές ζουμί από τα γιουβαρλάκια, τις ρίχνουμε στο μείγμα με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε.
   Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα που έχουμε ήδη βγάλει από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Δεν τα βράζουμε γιατί θα κόψει η σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου